keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Kuosisuunnittelu, koukuttavaa puuhaa :)

Mitä muut edellä niin tämä perässä ;) Pitihän siis minunkin kokeilla kuosisuunnittelua. Todella koukuttavaa puuhaa! Ja siis siitä huolimatta, että omat "taiteilut" eivät kummoisia ole, on noita äärettömän mukava piirrellä ja kokeilla eri värejä, yrittää ottaa huomioon kankaan maksimaalinen hyötykäyttö yms. Tämä, jos mikä irrottaa ajatukset kaikesta muusta :) 


Minulla on selkeästi erilaisia kausia silmääni miellyttävissä värimaailmoissa. Tällä hetkellä tykkään pukea tyttäremme välillä johonkin "erilaiseen" mitä pienillä vauvoilla on totuttu näkemään. Tämä siis taustalla haaveillessani tummapohjaisista tyttökuoseista. "Sydämelliset pöllöt" saattaa olla joidenkin mielestä synkkä, mutta minä pukisin mukulan punaisiin sukkiksiin ja bodyyn tämän kanssa. Vielä fiilistely kuva kuvitteellisesta pikkumekosta :)


Hummingbird puolestaan on liian rauhaton pienellä raportilla. Isompi kokoisena saattaisi toimiakin keväällä/kesällä trikoisena kietaisumekkona leggareiden kanssa :) Tulipas kuitenkin värkättyä näidenkin koukeroiden kanssa.







 Ja vielä toisella asettelulla...





Prosessin aikana alkuperäinen hummingbird muovautui aika paljon, kun "siistin" piirtojäljen kuvankäsittelyohjelmalla. Alunperin tirpat olivat tämän näköisiä:





Mukavaa oli, eikä tähän kummoisia välineitä tarvinnut. Kuvankäsittelyyn käytän GIMP:iä ja skannerin sijasta kuvan voi hätäpäissään "digitoida" vaikka kameralla ;)

maanantai 19. marraskuuta 2012

Syksyinen pipovaihto2012

Osallistuin Nappinjan järjestämään syksyiseen pipovaihtoon ensimmäistä kertaa. Pipovaihto toimii siten, että järjestäjä keräilee kaikkien osallistujien tiedot, ja sitten jakaa parit siten, että pipon saaja ei tiedä, että keneltä pipon tulee saamaan. Minun parini oli liikenteessä hyvissä ajoin, ja yllätyspiponi kolahtikin postilaatikkoon jo paljon ennen haasteen päättymistä. Ihana, tummanruskea pipo on kyllä minun näköiseni :) ja mukana oli myös kaunis heijastin ja kortti. Kiitoksia! Kortista en saanut nyt valitettavasti kuvaa, koska se miellytti myös pienintä herraamme, joka oli ilmeisesti napannut sen pöydältä ja vienyt omaan jemmaansa. Pipon mukana tullut heijastin on mainio esimerkki siitä, että tämä tärkeä kapine voi olla myös kaunis. Meillä on ollut hieman kiirettä tyttären ristiäisten ja pienimmän pojan leikkauksen vuoksi, ja tätä kirjoittaessani en vielä tiedä, että kuka pipon tekijä on. Aamupäivällä yritin hieman tutkiskella asiaa, mutta koska se ei vielä ratkennut, täytyy jatkaa salapoliisin työtä :D


Kuten vaihtoon kuuluu, minäkin tein pipon, jonka postitin parilleni noin vuorokausi ennen deadlinea. Valmistelut aloitin jo heti haasteen alkaessa, mutta vähitellen aloin potea "rimakauhua", jonka vuoksi projektin loppuun vieminen venyi. Stalkkailin parini kuvia FB:ssä ja arvoin edes takaisin pipon tyyliä ja väriä. Nyt pipa on kuitenkin jo matkalla, tai itse asiassa pitäisi olla perilläkin. Toivottavasti ei mennyt valinnat aivan pieleen.


Materiaalina mokanvärinen velour ja malli "ruttu". Pipon vuori samaa velouria kuin päällinenkin.


  

Pipon koristeen tein kimaltelevasta, metallihampaisesta vetoketjusta, jonka kokosin kuumaliimapistoolia apuna käyttäen. Ruusun taustaan laitoin lisäksi reunoilta poltettua organzaa toimittamaan ulompien terälehtien ja lehtien virkaa.

  

Alusta saakka minulla oli ajatuksena, että pipon ilmeen pystyisi halutessaan muuttamaan, ja tokihan pipo täytyy pystyä myös pesemään. Tämän vuoksi kiinnitin koristeen taustapuolelle nepparit. Yhdellä nepparilla koriste sai pipon "löpöttämään", joten laitoin vielä toisen. Pipossa on neppareiden kohdalla tukikankaat, ja nepparit ovat läpi ainoastaan päällimmäisestä kerroksesta. Pipon saaja voi siis halutessaan tehdä pipoonsa muitakin koristeita ja vaihtaa ilmettä fiiliksen mukaan :)
 

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Bubble Pocket äidille ja Happy Village tyttärelle

Alunperin minulla oli tarkoitus tehdä meille mekot ristiäisjuhliin Marimekon Nadja kankaasta, jota onnistuin ostamaan Hamsujen kautta. Tämä kuitenkin jäi odottamaan, koska kuljettelen mukanani vielä huomattavaa määrää ylimääräisiä raskauskiloja, ja päätin säästellä kangasta hoikemmille päiville :D Jonkin aikaa etsiskelin myös kaava, joka olisi "armollinen" jenkkakahvoilleni, ja vähitellen innostuin koko ajan enemmän Ottobre Design 5/2011 lehdessä julkaistusta Bubble Pocket mallista, joita monet kanssaompelijat ovat onnistuneesti tehneet mitä erilaisimmista materiaaleista. 




Koska Nadja jäi odottelemaan, saksien käsittelyyn pääsi Ikea:n Kajsamia-verhot. Ja ei, en riipinyt verhoja alas tangosta, vaan viimeksi Haaparannan reissulta ostin verhot nimenomaan mekkomateriaaliksi :D Kankaan metrihintakaan ei päätä huimaa, noin 6€/m. Ennen ompelua leikkelin vain purjerenkaat pois ja esipesin sekä rummutin kankaan, jotta se ei pääse kutistumaan enää myöhemmin pestessä. Pikku-neidin mekon tein edellisestä postauksesta tutulla Happy Village-liivimekon (Ottobre 1/2012 malli 4) kaavalla.


 
Väsähtänyt, pieni rakas, joka sai juhlapäivänä nimekseen Viola Erika Harrintytär <3



Ja äiti omassa koltussaan. Seuraavaan Bubbleen voisin lisätä hieman pituutta, koska tuo kaavan mukainen pituus jää lyhyehkön puoleiseksi 175 senttisessä varressani.

 

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Maria mekkoon, Happy Village

Pikkupirkolle ompelin Happy Village-liivimekon (Ottobre 1/2012 malli 4) koossa 74. Mekon napit päällystin samalla Marimekon miniunikko-kankaalla kuin itse mekkokin. Kaveriksi mekolle on Villervallan musta body ja Metsolan mustat sukkikset. Jonkun mielestä voi olla synkkä kokonaisuus pienelle vauvalle, mutta välillä on mukava pukea typykkä hiukan "graafisempaankin" ilmeeseen :D Sovituskuvia luvassa myöhemmin.

Pakko tässä yhteydessä hehkuttaa uutta ompelukaveriani, Pfaff Ambition 1.0. Joulupukki kävi tänä vuonna etukäteen, ja toi ko. koneen vanhan, rikkoutuneen tilalle. Kone on kuin unelma kaksoisyöttöinen kaikkineen <3 Mekon kanttaaminen vinokantilla sujui hetkessä ilman puuduttavaa neulaamista, purkamista ja ärräpäitä. Ompelu voi olla näköjään helppoakin :)

Kauratyynyt


Isänpäivää edeltävänä iltana sain yllättäen iitumin kauralämpötyynyjen tekemiseen isälleni ja papalleni. Tarvittavat materiaalit löytyivät kotoa puuvillaista ompelulankaa lukuunottamatta, mutta sekin järjestyi nopeasti naapurin rouvan ompeluskätköistä. Kauratyynyä voi käyttää joko lämmitettynä tai viilennettynä. Lämmittäminen tapahtuu pitämällä pussia pari minuttia täydellä teholla mikroaaltouunissa vesikupillisen kanssa ja viilentäminen puolestaan pakkasessa. Lämmitetty pussi rentouttaa mukavasti hartioita, vaikkei mitään isompaa vaivaa olisikaan.


Tein tyynyihin erikseen sisä- ja päällispussit, jotta pussin voi tarvittaessa pestä. Päällispussi vastaa malliltaan tyynyliinaa ja sisäpussi on aavistuksen pienempi, suorakaiteenmallinen, jossa keskellä pitkittäisommel jakamassa jyvät tasaisemmin. Sisäpussin täytteenä on kauraa, jota löytyy ainakin isommista ruokakaupoista eläintarvikeosastolta. Jyvätäytteistä sisäpussia ei voi pestä. Tyynyihin käytettävien materiaalien tulee olla luonnonmateriaalia, esimerkiksi puuvillaa ja pellavaa, koska tekokuidut saattavat syttyä mikroaaltouunissa palamaan. Ompelulanka tulee valita vastaavasti. Käyttämäni kangas on IKEA:n Stockholm Blad. Kauratyynyn valmistaminen on helppoa ja nopeaa :)

Sisätyyny:


  1. Leikkaa 2 kpl 16 cm x 50 cm esipesdystä puuvilla- tai pellavakankaasta
  2. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele kolmelta sivulta yhteen. Jätä 1 cm saumavara.
  3. Käännä pussi oikein päin. Ompele pitkittäisommel keskelle pussia kuvan mukaan. Huomaa, että pitkittäisommel alkaa keskeltä, ei reunasta. Täytä pussi kauralla ja ompele kääntöaukko umpeen.
Päällinen:

  1. Leikkaa 1 kpl 18 cm x 112 cm esipesdystä puuvilla- tai pellavakankaasta
  2. Käännä ja tikkaa  lyhyet sivut. Tein kolminkertaiset käännökset, 3cm per käännös.
  3. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain kuvan mukaisesti siten, että pussin valmis mitta on 50 cm. Ompele sivut jättäen 1,5 cm saumavara. Huolittele sivut, jos et käyttänyt saumuria.
  4. Käännä pussi oikein päin ja asettele sisätyyny päällisen sisälle. 

Vain mielikuvitus on rajana kauratyynyjä tehdessä. Tämä perusmalli on nopea surauttaa, mutta hieman pidemmällä suunnittelulla valmistuu myös olalla köllöttelevä kissa tai koirakin :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...