torstai 28. helmikuuta 2013

Kettua ja farkkua vastasyntyneelle


Ystävillemme syntyi suloinen esikoistytär, jolle halusin ehdottomasti laittaa vauvamuistamisena jotain itsetehtyä <3 Ompelin pikkiriikkisen bodyn ja myssyn Riemulin kettu-kankaasta sekä farkkuhameen kulutetusta farkusta. Bodyssa on kaavana Ottobre Designin Bert (1/2012) koossa 54. Myssy on myös Ottobren kaavoja, josta he jakavat ilmaisversiota täällä. Kiilahameen leikoin näppituntumalla, ja ensimmäisellä kerralla tuntuma meni pikkaisen viereen ja tuloksena oli hame kokoa baby born :D Saipas naapurin pikkuneidin nukke uuden hamosen :)

 Onnea vielä neitokaisen syntymän  johdosta <3

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Buttoned Up vihreästä Helistimestä


Pienin pojistakin on ottanut melkoisen kasvupyrähdyksen ja jotakuinkin kaikki hihat ja lahkeet ovat liian lyhyitä. Aamulliseen "vaatteenmetsästykseen" tuskastuneena tein pikasurautuksen Metsolan vihreästä Helistimestä Ottobre Designin Buttoned Up kaavalla (OB 1/2012). Tein paidan koolla 110 ilman saumavaroja, ilman hihataskua ja hihan pituuteen lisäsin vielä resosritkin, poika kun on pitkä kätinen. Laitoin kokeeksi pääntien kanttauksen  vahvasta resorista. Ilme muuttuu tuolla hiukan erilaiseksi, ja yllättävän  hyvin asettui tuon nappilistankin kanssa :) Värilliset nepparit ovat Roland Babyn ja kotiutuivat viime viikolla Karnaluksin tilauksen mukana.


Tänään ei irronnut kuin irvistyksiä :D Äkkiseltään tuntuu aivan hyvältä kaavalta mittasuhteiltaan meidän viikarille, ja taidanpa tehdä parit paidat ensi hätään samalla kaavalla Miinasta&Manusta ja sinipunaisesta Helistimestäkin. Hyvä housun kaava näille kaveriksi on vielä etsinnässä, joten vinkkiä saa antaa :)

tiistai 26. helmikuuta 2013

Mammallekin maatuskaa ;)


No niin! Toteutin uhkaukseni viime viikolla, ja ompelin pinkistä maatuskasta itsellenikin mekon :D Ja tätä on ehditty ulkoiluttaakin jo pariinkin kertaan :D Mekko on muokkaus Burda 1/2013 paita-kaavasta #119: pidempi helma, lyhyemmät hihat sekä hihansuiden kanttaus, pääntielle kuminauha, kaaritasku sekä nyöripoimutus toiseen sivuun. Ruttupipo peittää kätevästi imetyssängen, joka kieltäytyy asettumasta vaikka sille mitä tekisi :p Mekko on päällä ihanan pehmeä :) Olo mekossa on hiukan "iso-pinkki", vaikka painoa on ihan mukavasti viime viikkoina lähtenytkin. Muutama kilo on vielä jäljellä, mutta jospa nekin tässä sulaisivat :)


Poimutuksella pystyy hieman pelaamaan helman pituuden kanssa. Nyörit yksinkertaisesti ommellaan kujaan saumanvarojen sisään.


Kaaritaskun pussin tein mustasta Maatuskasta


Ja lopuksi ihan pakko esitellä uusia popoja :) Sorruin ostamaan näitä myös valkoiset samanmoiset. Nuo ketjut on niin <3

perjantai 15. helmikuuta 2013

Mustia siellä, mustia täällä


Mustia siellä, mustia täällä, haalareissa ja päänkin päällä :) Enpäs sitten voinut vastustaa houkutusta ja Metsolan asiakasillasta kotiutui meille viime viikolla koiruutta. Pienin pojista adoptoi Mustin heti nähtyään ja haalarithan siitä oli tehtävä. Pikku Herra täyttää kesällä neljä, mutta mielestäni senkin kokoinen voi aivan hyvin tallustella hihattomassa haalarissa vaikka näitä yleensä näkeekin pienemmillä lapsilla.

 
Etukappaleet eivät ole reunoistaan lankasuorat ja tästä syystä kuviokohdistusta ei pysty tekemään koko matkalta. Tähän "jumppikseen" tuli myös tuo edellisen postauksen lyhennetty muoviketju.



"Mömmölle soittelen"


"Kukkuluuruu!" Pitää vähän katsoa, että miten nuo lahkeet käytössä asetuvat vai pitääkö päästää lisää pituutta: käänsin ennen vetoketjua ja nyt näyttävät himpun verran lyhkäisiltä.

 
Kankaasta syntyi myös lätsä koossa 45-50...


...ja body koossa 62.


torstai 14. helmikuuta 2013

Muovisen vetoketjun lyhentäminen- siististi

Muoviset, suuri hampaiset vetoketjut ovat juuri nyt pinnalla erityisesti retrotyylisissä lastenvaatteissa. Sopivan pituista ketjua ei ollut saatavilla pojan jumppikseen ja niinpä pyörittelin ketjua aikani miettien kuinka sen saisi lyhennettyä siistitsti. En halunnut operoida ketjua yläpäästä, koska muoviset stopparit ovat jokseenkin "näkösällä" ja halusin säilyttää alkuperäiset. Alapään kimmppuun siis :D

Lyhentämistä varten tarvitset kolvin, sakset ja tervettä maalaisjärkeä ;) Noudata varovaisuutta ja työskentele palamattomalla alustalla.


Mittaa vetoketjuun haluttu pituus ja merkitse stopparin paikka.


Sulje ketju, merkitse kohta ja poista nuppineulat. Lämmitä kolvi, ja muista palamaton alusta. Kolvilla ei kosketeta muovia, mutta on ihan suositeltavaa käyttää kolvissa vähän huonompaa päätä, kaiken varalta :)


Vie kolvi muovisen hammastuksen päälle. Älä kosketa muovia! Muovista irtoaa "ei niin terveellisiä" kaasuja, jos poltat sitä ja pilaat samalla myös kolvin kärjen. Muovi sulaa nopeasti ja voit "muotoilla" sitä jollain metallisella esineellä.


Leikkaa ylimääräinen osa ketjusta pois.


Lyhennä myös "siivekkeet" ja kierrä leikatut reunat kolvilla. Älä koske vetoketjuun! Kolvin lämpö sulattaa leikattua reunaa sen verran, että pinta ei enää pääse purkautumaan. 


Lopuksi, sulata hampaat myös takapuolelta. Valmista :)




sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Maatuska-lätsä


Isäntä kärsi tänäänkin vielä romuskasta enkä hennonnut pakottaa siippaa ompsu-tilan raivaamiseen. Sen sijaan piirtelin pikkuneidille lätsäkaavan ja askartelin päähineen samoin tein Maatuskasta. Sain eilen tätä ihanaa kuosia vielä sen verran lisää Metsolan asiakasillasta, että tarkoituksena olisi tehdä siitä itselle hupullinen mekko <3


 Lätsän lakikappaleisiin leikoin kuhunkin yhden maatuskan.Kuvasta ei erota selvästi, mutta lakin keskellä on päällystetty nappi. Pikkuneidin piponympärys on n. 45cm


Ennen kuin äiti kameran takana ehti kissaa sanoa, pääsi Galaxy kosteudenkestotestaukseen ;)


Pitänee piirellä omaankin päähän sopiva kaava :)




lauantai 9. helmikuuta 2013

Maatuska-haalari

 
"Varokaa! Ampu tulee!". Metsolan Maatuska-velourista haalari koossa 74. Sovitus paljasti, että välikoko olisi ollut hoikalle neitokaiselle sopivampi, mutta pitokamppeeksi pääsee kuitenkin, ja lapsethan kasvavat nopeasti. Haalarin kaveriksi suruuttelin myös ruttupipon.


Rengasvetskari näyttää olevan vähän liian suuri houkutin mimmille: siihen saa sopivasti työnnettyä pienet sormet ja vedettyä suuhun :p


Selkäpuolelle tein kuviokohdistusta ainoastaan vaakasuunnassa.


"Minähän alan tottua tähän kuvaamiseen..." ;)



torstai 7. helmikuuta 2013

Be Careful Out There neppareilla

 
"Ristus mikä reissu! Soijaa pukkaa!" Ainakin tällä toisella koijarilla, joka äityi oikein poseeraamaan uudessa hupparissaan. Nyt on loput metsätkin harvennettu ja lepakkohihamekkojen jälkeen kankaasta jäi vielä kahteen huppariin isommille pojille. Toinen pojista valitsi paitaansa sinapinkeltaiset ja toinen vihreät resorit.
 

Kaavana Be careful Out There (Ottobre Design 4/2012) pienennetyillä hupuilla, helmaresorilla ja vetoketjun sijaan laitoinkin nappilistat. Tein pojille jo yhdet hupparit  tuolla kaavalla, ja tuolloin jäi jotain hampaankoloon ;) Asiaa pohdittuani tulin siihen johtopäätökseen, että ketutus johtui "ei niin onnistuneista vetoketjuhalkioista" ja päätin, että onhan se nyt kumma, jos en saa tehtyä omaakin silmää miellyttävää halkiota! Samalla nappasin muutaman kuvan työvaiheista, jos niistä olisi apua jollekulle toisellekin :)


Merkitään halkio etukappaleelle ja silitetään tukikankaat etukappaleen nurjalle ja tässä tapauksessa myös resoriin, koska laitan siihen nepparit. Resorin pituuden mittasin seuraavasti: Halkion kohdalla resorin päissä, joissa myös tukikankaat, pituus on halkion pituus + 2cm varoja halkion pohjaan. Hupussa puolestaan hupun pituus x 0.7. Resoria en siis venytä halkion kohdalla lainkaan. Resorilistan leveydeksi halusin n. 2,5 cm, joten leikkasin 6 cm leveää suikaletta. Resorin asettelussa kankaalle mittasin, että ommel tulisi noin 1,25cm keskietumerkistä (ja valmis leveys siten 2,5cm). Saumuri leikkaa ylimääräisen pois varsinaisesta paitakankaasta.


Tämä vaihe saattaa olla hätävarjelun liioittelua, mutta aputikkaan kaitaleet halkion osalta ja leikkaan vasta sitten. Halkion pohjassa leikataan varovaisesti ------< , jotta pohja asettuu nätisti ja pystyy aloittamaan saumuriompeleen.


Resori saumuroinnin jäljiltä. Aloituspuoli tulee jo siistimmin kuin tuo lopetus, mutta harjoitellaan :)


Kaitaleet käännetään nurjalle ja asetellaan päällekkäin.


Halkionpohja ommellaan ompelukoneella tai saumurilla neulan kohdalta.


Nepitetty huppari valmiina käyttöön :)



lauantai 2. helmikuuta 2013

Kettutytölle zikzakia


Tällä viikolla on tullut ommeltua aika paljon (ja osteltua kankaita sitäkin enemmän) :D Bloggaamiseen aika ei kuitenkaan ole riittänyt, kun olen pyörittänyt yksikseni tämän viikon perheen arkea harrastuksineen, turnauksineen ja yöeskareineen isännän lähdettyä Venäjälle Krasnoyarskiin tuomitsemaan 17-vuotiaiden jääpallon MM-kisoja. Suhteellisen hienosti mennyt, mitä nyt "muutama" metri tuli ostettua kankaita valvovan silmän puuttuessa ;) Tämän aamun pikaompeluksena ennen turnaukseen lähtöä valmistui vielä pipot minulle ja Erikalle Metsolan ZikZak-neuloksesta sekä neidin hamonen. Kettutrikoo on Riemulin mallistosta, jonka tilasin jo Marraskuussa.

 

Pikku-neidin nappilistallinen body on tehty Ottobre Design 1/2012 Bert-kaavalla koossa 74. Bodya ommellessani väsäsin myös ohjeen nappilistan ompeluun. Hame ja pipo on leikattu mututuntumalla. Ketulle sattui "nappi otsaan", ihan kirjaimellisesti ;)


Oman hameeni samaisesta ZikZakista ompelin jo aiemmin viikolla. Piponi tein Ottobre Desigin 4/2012 ruttupipokaavalla. Harrille lähti Venäjälle mukaan pipo samasta neuloksesta, ja tänään puhelimessa hän kertoi, että moni on yrittänyt vaihtaa/ostaa tuota pipoa häneltä :D Metsolan kuosi ilmeisesti iskee siis itänaapurissakin. Näissä kamppeissa samisteltiin turneessa tänään :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...